Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule

                                Stem  Hematopoietice

 

 

Pe data de 4 septembrie 2009, ministrul Sănătații, dr. Ion Bazac, a inaugurat Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Înființarea Registrului va oferi  șanse reale de tratament si vindecare pacienților diagnosticați cu boli hematologice maligne. Instituția, care se bazează pe o rețea de colectare și transplant, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie și tipiza donatorii voluntari, precum și de a găsi donatori compatibili pentru pacienții care au nevoie de un transplant medular.

Donatorii se vor putea inscrie în Registru accesand site-ul MS, prin completarea unui formular medical și a unuia de consimtământ. Înregistratea efectivă va avea loc după realizarea testelor medicale specifice, urmând ca donarea să fie efectuată doar în momentul în care există o solicitare și se confirmă compatibilitatea cu pacientul.  Donatorul trebuie să știe că în 90% dintre cazuri se donează celule stem hematopoietice din sangele periferic, o procedura nechirurgicală, care de obicei nu necesită internare și care este similară cu donarea de plasma sau trombocite. Doar în 10 % din cazuri este necesară intervenția chirurgicală din maduva hematogenă, care se execută sub anestezie

Donatorul nu va putea cunoaște identitatea primitorului și nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nici o remunerație sau alt avantaj. Până acum, în România,  mai puțin de 30 % dintre pacienții diagnosticați cu boli hematologice maligne și cu evolutie severă, care nu pot face autotransplant și care nu au nici donator înrudit, aveau șanse de a găsi un donator compatibil. La nivel teritorial activitatea registrului se va realiza prin trei Centre de Transplant de Celule Stem:  București, Timișoara și Târgu Mureș și prin opt Centre de Recrutare și Testare Primară care se regăsesc în Centrele Regionale de Transfuzie Sanguină din București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Târgu Mureș, Timișoara. Testul de histocompatibilitate se va efectua în trei laboratoare, două dintre acestea fiind acreditate la nivel European de Federația Europeană de Imunogenetică. Cel de-al treilea se află în curs de acreditare.

Din anul 2008 și până în prezent s-au alocat peste 2 100 000 EUR pentru tratamentele în străinătate ale persoanelor care suferă de boli hematologice. Numai în 2009, au fost cheltuite 1 071 000 euro pentru 18 dosare de tratament. Dacă Registrul donatorilor ar fi fost funcțional, în această perioadă, de 1 an și jumătate,  am fi realizat o economie de aproximativ 1200 000 euro, fonduri cu care am fi putut trata  mai mulți pacienți cu aceleași afecțiuni. De acum, banii vor rămâne în România pentru acest tip de tratamente.

 

Cum poți deveni DONATOR DE CELULE STEM?

 

Un link către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost

inserat pe site-ul ministerului la adresa www.ms.ro si care conține informații

utile despre legislația în domeniu: ce înseamnă să fii donator, centrele de

recrutare și cele de transplant.

 

 Cel care dorește să se înscrie ca posibil donator trebuie să completeze 2

  formulare: un chestionar medical și altul privind consimtamantul.

 

 Odată îndeplinite aceste formalități, persoana va fi contactată sau se poate

 prezenta din proprie inițiativă la un centru de recrutare pentru efectuarea

 testelor și analizelor specifice, urmând ca, ulterior, să fie înscrisă în baza de

 date a Registrului și să devină donator.

 

 În momentul în care se probeaza compatibilitatea cu o persoană bolnavă, din

 România sau din străinătate, se va face reconfirmarea statutului de donator

  prin examen clinic și biologic.

 

 Donarea/recoltarea efectiva are loc doar in momentul in care exista un pacient

 care necesita tratament si se confirma compatibilitatea intre donator si pacient.