Programul Național de screening pentru depistarea

 

precoce activă a cancerului de col uterin

 

 

Pe 1 octombrie 2009 Ministerul Sănătății demarează,  Programul Național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

o   Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeș –Papanicolau

o   Programul MS este gratuit și se va desfășura anual

o   Până la sfârșitul acestui an, este estimată testarea unui număr de 200 000 de femei

 

Nu vor intra în program femeile care prezintă absența iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri și la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele 3 examene citologice Babeș-Papanicolau au avut rezultate normale.

Programul de testare gratuită a femeilor va fi coordonat de două unități naționale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din București și "Prof. dr. I. Chiricuță" din Cluj Napoca și de încă 41 unități de management județene, aflate în subordinea celor două unități naționale.

În cadrul programului au fost selectate, până în prezent,  un număr de 2531 cabinete medicale de asistență primară și alte 351 cabinete de specialitate de obstetrică ginecologie de la nivelul țării, perioada de contractare fiind în plină desfășurare.

Pentru serviciile realizate în cadrul acestui program, cabinetele medicale de familie, cele de specialitate obstetrică-ginecologie vor încheia  contracte suplimentare cu casele de asigurări de sănătate.

În acest an, Programul de screening are un buget alocat de peste 54 milioane de lei, din fonduri proprii ale Ministerului Sănătății.

 

 

 

Pașii urmați de pacientă pentru realizarea testului :

 

o   pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici se va stabili și dacă se poate încadra în program;

o   medicul de familie va informa pacienta și o va trimite către un cabinet medical de specialitate obstetrică-ginecologie pentru consultație medicală de specialitate obstetrică-ginecologie, recoltare și fixare a materialului celular cervico-vaginal;

o   materialul va fi trimis către laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.