Directiaá de Sanatate Publicaá Arges

á Serviciu Evaluareaá Riscá Factori de Mediu

áááááááááá

 

 

 

 

 

 

 

Informare

Privindá aprovizionareaá cu apa potabila a populatiei din judetulá Arges

 

 

 

1.      Populatia din mediul urban este aprovizionata cu apa potabila astfel:

a)      Municipiul Pitesti---are asigurata apa potabila prin Uzina de apaá de la Budeasa , folosind ca sursa de apa pentru potabilizare ,apa din lacul Budeasa. Monitorizarea de controlá a apei este efectuata prin laboratorul propriu care este acreditat RENAR si inregistrat la M.S.

áááááááááááááááááááááááááááááá ---ca sursa de apa alternativa la apa de la retea se poate folosi apa furnizata de izvoarele forate la peste 100m adincime.

Calitatea apei furnizata de acestea ,corespundeá valorilor parametrilor stabiliti prin Legea 458/2002, conform ultimelor buletine de analiza de la laboratoarele D.S.P.

b)      Municipiulá Curtea de Arges----are asigurata apa potabila prin Uzinaááááá de apa de la Cerbureni, folosind ca sursa de apa pentru potabilizare apa din lacul Cerbureni.á Monitorizarea de control a calitatii apei este asigurata prin laboratorul propriu.

áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá ---- ca sursa de apa alternativa la apa de la reteaá se poate folosi apa furnizata deá fintini publice de pe raza Municipiului. Calitatea apei furnizata de acestaá este potabila.

c)      Municipiulá Cimpulung- Muscel ---are asigurata aprovizionarea cu apa potabila prin Uzina de apa de la Calea Pietroasa folosind ca sursa de apa pentru potabilizare apa din riul Riusor. Monitorizarea de control a apei furnizata populatiei este asigurata prin laboratorul propriu care este in curs de acreditare.

ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá --- ca sursa de apa alternativa la apa furnizata prin reteaua de distributie de la uzina de apa , existaáá fintini publiceá care furnizeaza apa potabila conform ultimelor buletine de analize efectuate de laboratrul D.S.P.

d)      Orasulá Topoloveni---- are asigurata aprovizionarea cu apa din puturi de profunzimeá iar monitorizarea calitatii apei este efectuata de catre laboratorul D.S.P.

e)      áOrasulá Costesti--------are asigurata apa potabilaá din puturi de profunzimeá iar monitorizarea calitatii apei este efectuata de catre laboratorul D.S.P.

f)        áOrasulá Mioveni-----are asigurata aprovizionarea cu apa potabila prin uzina de apa de la Mioveni , folosind ca sursa pentru potabilizare apa din riul Tirgului. Monitorizarea de control a calitatii apei potabile este efectuata prin laboratorul propriu.

áááááááááááááááááááááááááááááááá -----ca sursa de apa alternativa la apa furnizata prin reteaua de distributie de la uzina de apa ,existaá fintini publice care furnizeaza apa potabila conform ultimelor buletine de analize efectuate in laboratorul D.S.P.

g)      Orasul Stefanesti----are asigurata apa potabila din puturi de profunzime , calitatea apei fiind monitorizata prin laboratorul uzinei de apa Budeasa.

2.      Populatia din mediul rural este aprovizionata cu apa ptabila astfel:

a)      prin sistem public- ( microcentrale de apa cu sursa de profunzime) Calitatea apei furnizata de aceste microcentrale este monitorizata de catre D.S.P. sau alte laboratoare inregistrate la M.S.

b)      fintini publiceá a caror caliatate a apei este verificata la solicitarea primariilor

c)      fantanilor particulare

 

 

Apa poate fi o cale de transmitere a unor boli infectioase ca de exemplu:

-holera

-febra tifoida

-dizenteria

-leptospiroze

-boala diareica

-hepatita virala

-amibiaza

-lambliaza sau giardiaza ,etc.

 

DSP Arges va recomanda:

 

-consum de apa potabila din surse verificate prin analize de laborator

-verificarea calitatii apei din fantanile particulare

-asigurarea perimetrelor de protectie a surselor individuale de apa ľamplasarea fantanilor la cel putin 10 m de orice sursa posibila de poluare:latrina ,grajd ,depozit de gunoi sau deseuri de animale ,cotete