Virozele  Respiratorii

 

        Virozele respiratorii sunt boli infectioase acute, foarte contagioase, provocate de diferite tipuri  de virusuri cu afinitate  crescuta pentru caile respiratorii. Caracteristic, si incidenta acestor  afectiuni  este crescuta in anotimpul  friguros.

        Sursa de infectie  este reprezentata  de persoanele bolnave  si de cele  purtatoare de virusi  care sunt aparent sanatoase.

        Caile de transmitere pot fi directe , prin intermediul picaturilor de secretie  nazofaringiana care ajung  in aer prin vorbit, stranut , ras sau tuse si indirecte , prin mainile sau obiectele proaspat  contaminate-batiste,vesela, etc.

        Receptivitatea  fata de virozele respiratorii este generala. Exista insa  categorii de persoane cu risc crescut de a se imbolnavi si anume : copii, varstnici, bolnavi cronici ( cardiaci, diabetici,cu afectiuni renale si hepatice cronice).

        Simptomele si  semnele obisnuite ale virozelor respiratorii  sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree ( secretie nazala abundenta), stranutul frecvent, durerea de gat spontana si/sau la inghitire, durerea de cap, indispozitia, oboseala accentuata, rareori subfebrilitatea sau febra moderata.

        Infectiile respiatorii acute virale  se pot prezenta sub mai multe forme: rinita, faringita, laringita, traheita, bronsita, pneumonii, putand fi prezente  adeseori  mai multe tipuri de boala in acelasi timp. Evolutia este in general spre vindecare fara sechele. Exista insa si posibilitatea  de aparitie a complicatiilor: extinderea infectiei , suprainfectii bacteriene, acutizarea bolilor cronice, in special la persoanele cu risc  crescut de a se imbolnavi.

 

 

        Tratamentul  virozelor  respiratorii se face  conform recomandarilor medicului de familie, doar el putand aprecia  conduita corecta. Orice automedicatie poate avea  consecinte nedorite. Se recomanda  izolarea bolnavilor atat pentru a nu raspandi boala cat si pentru a fi ei insisi feriti  de eventuale suprainfectii.

Cele mai simple masuri de  prevenire a virozelor respiratorii sunt:

1.   alimentatie bogata in vitamine ( fructe si legume proaspete)

2.   evitarea fumatului si consumului de alcool  care scad  capacitatea de aparare a organismului

3.   respectarea regulilor de igiena personala

4.   suflarae corecta a nasului

5.   aerisirea  frecventa a incaperilor

6.   evitarea aglomeratiei si a contactelor  cu persoanele bolnave

7.   dezinfectia  obiectelor contaminate