Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica este boala care afecteza arterele coronare si datorita careia acestea isi micsoreaza calibrul. Drept urmare, are loc o scadere a cantitatii de sange care iriga muschiul inimii care nu detine in aceste conditii cantitati optime de oxigen, acizi grasi si glucoza. Acest fenomen de reducere a fluxului de sange prin arterele coronare a fost numit in limbaj medical ischemie. Modificarile cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie.

 

Infarctul miocardic

Infarctul miocardic reprezinta rezultatul suferintei vaselor de sange ale inimii. Infarctul miocardic este cea mai grava boala cardiaca si una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Reprezinta o irigare slaba a unei portiuni din miocard cu sange sau cantitatea de sange este redusa cantitativ ori nu mai ajunge deloc n zona respectiva. Mai mult de 25% dintre decesele cardiovasculare sunt datorate infarctului miocardic.

 

Cauze

Infarctul miocardic (sau atacul de cord) apare in momentul in care o parte a muschilor inimii este lipsita complet de sange, celulele muschilor inimii murind din aceasta cauza. Atacul de cord poate avea loc atunci cand placa de aterom din interiorul inimii se rupe, formand un cheag care blocheaza circulatia sangelui prin artera. Aceasta placa este formata din colesterol, calciu, leucocite si alte componente, fiind inconjurata de o capsula fibroasa. In cazul in care presiunea si debitul sangelui cresc dintr-o data, aceasta capsula fibroasa se poate fisura sau rupe. Ca un rezultat al acestei actiuni, corpul primeste semnale pentru a recupera captuseala interioara a arterei afectate (in modul in care ar vindeca o taietura externa) si formeaza un cheag care sa sigileze zona. Astfel, atacul de cord poate fi cauzat de un cheag de sange care se formeaza in artera, prin limitarea circulatiei sanguine de la musculatura inimii.

 

 

 

Simptome si manifestari

Simptomele infarctului miocardic sunt multiple, cea mai relevanta fiind durerea precordiala. Durerea produsa de un atac de cord dureaza de obicei mai mult de 10 minute si adesea este insotita si de alte simptome, printre care:
- ameteala
- respiratii mai scurte si mai frecvente
- transpiratii
- batai de inima rapide sau neregulate
- greata sau voma.

Disconfort in zona pieptului sau prezenta unei dureri apasatoare (asemanatoare unei greutati pe piept); aceasta durere nu dispare, ci se raspandeste de la piept la umeri, unul sau ambele brate, gat si maxilar.
Identificarea fazelor initiale ale unui atac de cord precum si ingrijirea de urgenta sunt foarte importante, tratamentul fiind necesar pentru prevenirea mortii.

Medicamentele pot fi luate uneori pentru reducerea afectarii musculaturii inimii cauzate de un atac de cord.
Dieta unui bolnav care sufera de o boala cardiaca trebuie sa excluda grasimile saturate. Dieta strict vegetariana, bogata in acizi grasi polinesaturati, poate duce la regresia leziunilor de ateroscleroza coronariana.